Christian Eriksen - den lille kreative 10’er fra Middelfart - som nu spiller i mægtige Manchester United, har skabt sig et solidt navn i både den danske og internationale fodboldverden. Siden hans skifte fra OB’s ungdomsafdeling til den hollandske talentfabrik i Ajax i 2008 har Eriksens karriere bragt ham rundt til prominente adresser, hvor lønninger og personlige sponsorater har været med til at gøre Eriksen økonomisk uafhængig allerede i en tidlig alder. Netop Eriksens økonomi vil vi forsøge at belyse i denne artikel, selvom det som altid er svært at definere præcis hvor stor en formue professionelle sportsfolk egentlig har. Men vi kan forsøge at kigge på hans lønninger gennem karrieren og personlige sponsorater.
Fodboldkarrieren starter
På trods af sin relativt lille fysiske størrelse imponerede Eriksen i en meget tidlig alder i OB’s ungdomsafdeling og blev som bekendt solgt til Ajax, allerede inden han havde fået sin debut på OB’s førstehold. I en alder af 16 år dragede den unge Eriksen til Amsterdam og påbegyndte sin tilværelse i det hollandske. Med sin tekniske dygtighed, kreativitet på banen samt vision og forståelse for sine holdkammerater imponerede Eriksen hurtigt i det hollandske - han havde gode odds for et gennembrud. I foråret 2010 udtog den daværende landstræner Morten Olsen Eriksen til landsholdet, hvor han fik sin debut. I sommeren 2010 blev han udtaget til VM i Sydafrika og var turneringens yngste spiller. Han begyndte hurigt at blive sammenlignet med Michael Laudrup, og Eriksens karriere var herfra og de kommende år støt stigende.
Se aktuelle live bet hos Mr Green
I Ajax blev Eriksen hurtigt en stor profil i Æresdivisionen, og flere af de største ligaer i Europa begyndte at vise stor interesse. I 2013 skiftede han til Tottenham Hotspur i Premier League i en transfer til en værdi af 14,15 mio. euro (ifølge Transfermarkt).Her udviklede han sig til en stor profil - ikke blot for Tottenham, men i særdeleshed også i Premier League. Der var stor interesse for Eriksen, men til manges overraskelse valgte han at rejse fra de britiske øer og videre til støvlelandet, hvor Inter Milan og daværende træner Antonio Conte stod klar med en kontrakt og en transfer på 27 mio. euro i januar. Her nåede Eriksen at spille halvanden corona-præget sæson, ofte uden tilskuere og under andre sikkerhedsmæssige krav. Da Covid-19 så småt droslede ned igen, og Eriksen skulle til at vise sig frem foran sit hjemmepublikum i Italien, skulle der lige gennemføres en udsat EM-slutrunde i 2021, hvor den alvorlige hændelse, som alle kender, indtraf…
Danmarks første kamp under slutrunden foregik på hjemmebane i et fyldt Parken, og Danmark havde kæmpe favoritværdighed imod upåagtede Finland - Danmark var klar til en sommer fyldt med fodboldfest. Kort inde i kampen skulle Eriksen modtage et indkast, men pludselig kollapsede han og fik hjertestop. Heldigvis var der lynhurtig lægehjælp på stedet, hvilket formentlig reddede Eriksens liv.
Efter en lang genoptræning, hvor der var fuld fokus på Eriksens helbred, blev hans kontrakt med Inter ophævet i december 2021, da italienske regler foreskriver, at man ikke må spille med pacemaker. Derfor skulle Eriksen revurdere sit karriereliv: fortsætte som fodboldspiller med en pacemaker indopereret i hjertet eller sige tak for denne gang, støvlerne på hylden og nyde sit otium med familien? Eriksen valgte det første, og danskerklubben Brentford med Thomas Frank i spidsen skrev en kort kontrakt med Eriksen. Her imponerede han på det halve år, han spillede i klubben, og i sommeren 2022 stod Manchester United klar med en 3-årig kontrakt til Eriksen - et bet de fleste nok ikke havde regnet med skulle gå hjem.
Christian Eriksens formue
Christian Eriksens formue er et resultat af hans succesrige fodboldkarriere samt hans kommercielle indtægter. Selvom præcise tal kan variere afhængigt af kilder og tidsperioder, anslås Eriksens formue at være mellem 200-350 mio. danske kroner. Denne vurdering inkluderer hans løn fra klubberne, bonusser og kommercielle aftaler.
Ifølge estimater tjente Eriksen i Ajax en årsløn på omtrent 11-12 mio. kroner, mens han i Tottenham tjente ca. 35 mio. kr. om året. Herefter kom det store skifte til Inter, hvor han angiveligt skrev en kontrakt som indbragte ham ca. 55 mio. kr. om året. I Brentford, som er en - efter internationale standarder - meget lille klub, tjente Eriksen angiveligt små 30 mio. kr. i årsløn, inden hans skifte til mægtige Man Utd, hvor han i 2024 ca. tjener utrolige 70 mio. kr. om året. Vi snakker altså en løn svarende til mere end 1 mio. kr. om ugen. Stærkt gået af Eriksen, hvis liv hang i en tynd tråd for blot få år siden.
Udover de primære indtægter som klublønninger, så har Eriksen i mange år været et stort reklamebillede for mange store sportsmærker, og han har dermed også indgået store kommercielle aftaler. Her kan nævnes Nike, Hublot og det danske energidrikmærke State.
Afrunding
Christian Eriksens karriere har været fyldt med præstationer, som de fleste af os kan huske - især for landsholdet, men også tiden i Ajax og Tottenham står klart i erindringen, samtidig med at han på mirakuløs vis overlevede sit hjertestop og kom tilbage til grønsværen. Hans dedikation og talent har sikret ham en plads i sen internationale fodboldverden, hvor vi - især i Danmark - vil huske ham i mange år fremover. Hans økonomiske succes afspejler også hans betydning på banen, og han er blandt de danske atleter med den absolute største formue. Med en formue, der vidner om hans karrieres højdepunkt og kommercielle appel, er Eriksen et fremragende eksempel på, hvordan dygtighed og hårdt arbejde kan belønnes både på og udenfor banen, selv når man kommer fra et lille skandinavisk land.