I denne artikel kigger vi på nogle af de økonomiske tendenser, primært lønningerne i den danske Superliga, men også med et lille kig ud på den internationale fodboldscene. Vi ser på, hvordan store pengestrømme – både gennem spillertransfers, lønninger og sponsorater – har ændret landskabet for fodboldklubber på både globalt og nationalt niveau. 

 

Økonomiens eksplosive vækst i international fodbold

Fodboldøkonomi er selvfølgelig et emne, som altid skaber stor opmærksomhed, da pengene i fodboldverden måske reelt set ikke afspejler den ‘normale’ verden, vi lever i - det er lidt et parallelsamfund, hvor tilskuerne og tv-penge skaber en kæmpemæssig inflation i spillernes lønninger og klubbernes økonomi. Samtidig er ‘rige ligaer’ begyndt at blande sig, som f.eks. den kinesiske og indiske liga, der i midten af 2010’erne begyndte at lokke spillere til med store kontrakter. Disse ligaer forsøgte at tiltrække topnavne fra Europa ved at tilbyde dem kæmpe lønninger, som man ikke kunne matche i de etablerede europæiske ligaer. Kinesiske klubber som Guangzhou Evergrande og Shanghai SIPG forsøgte at etablere sig som økonomiske magter i fodboldverdenen, hvilket skabte en kort periode med stor bevågenhed, hvor eksempelvis topnavne som Oscar, Hulk og Carlos Tevez drog til Asien.

I de senere år er den Saudi Arabiske liga (Saudi Pro League) trådt ind på scenen med endnu større økonomiske muskler. Klubben Al Nassr stjal fx alle overskrifter, da de hentede Cristiano Ronaldo i december 2022 med en kontrakt, der ifølge medierne lyder på 116 millioner kroner om måneden (cirka 10 millioner dollar). Det svarer til omkring 155.000 kr. i timen. Dette var - og er stadig - et klart signal om, at Saudi Arabien havde og har ambitioner om at skabe en liga, der skal kunne konkurrere med de største i Europa. De har investeret massivt i både spillere og infrastruktur, og  navne som Neymar, Ruben Neves, Kanté og Ivan Toney nu også befinder sig i ligaen.

 

Fodboldøkonomi i Danmark – FCK og FCM i front

Selvom den danske Superliga ikke har den samme økonomiske magt som de store ligaer, er der stadig en markant økonomisk opblomstring, især i de største klubber. FC København og FC Midtjylland er de to klubber, der dominerer med de økonomisk fleste ressourcer og de største muskler. Begge klubber har haft stor succes i europæiske turneringer de senere år, hvilket har givet dem yderligere økonomisk styrke. De to klubber har også gode odds for at vinde det danske mesterskab qua deres økonomiske muskler. Deres kontinuerlige deltagelse i europæisk fodbold som UEFA Europa League og Champions League giver ikke kun prestige, men også betydelige økonomiske gevinster i form af TV-rettigheder, sponsoraftaler og præmiepenge.

fc midtjylland

FCK - et økonomisk powerhouse

FCK er den klart største økonomiske spiller i den danske Superliga, og klubben har et spillerbudget estimeret til omkring 300 millioner kroner årligt. FCK’s dominans på spillerlønninger afspejles i klubbens spillertrup, hvor der er flere af ligaens højest lønnede spillere. For eksempel er norske Mohamed Elyounoussi, en af klubbens nøglespillere, Superligaens højest betalte spiller med en årlig løn på mellem 12-15 millioner kroner. Nr. 2 og 3 på listen over ligaens bedst betalte spillere kommer Andreas Cornelius og Victor Claesson. Cornelius, som jo bekendt har været ramt af et utal af skader i sin karriere, har en månedsløn på cirka 1 million kroner, hvilket giver ham en årlig løn på omkring 12 millioner kroner. Claesson, der spiller en vigtig rolle som anfører, tjener omkring 10 millioner kroner om året. Derudover er Rasmus Falk, Thomas Delaney og Magnus Mattsson også i top 10 over Superligaens bedst betalte spillere. 

FC Midtjylland er den næststørste økonomiske aktør i Superligaen med et spillerbudget på cirka 150 millioner kroner om året. Især efter at Bestseller-ejer Anders Holch Poulsen er trådt ind i ejerkredsen, har FCM styrket sine økonomiske muskler.

 

Større økonomi, større forventninger, større pres

Som nævnt tidligere er det svært at få præcise tal på spillerlønninger i Superligaen, da kontrakterne sjældent offentliggøres i detaljer. Men ved at kigge på de største klubber og deres spillerbudgetter kan man estimere, at FCK's årlige spillerlønninger ligger på omkring 300 millioner kroner, mens FCM ligger på omkring 150 millioner kroner. Dette giver en idé om størrelsen på de økonomiske ressourcer, de to klubber arbejder med.

En vigtig pointe er jo også, at der med de store økonomiske investeringer også følger et stort pres på både spillere og trænere. For Jacob Neestrup, træneren for FCK, betyder det store budget, at han er under konstant pres for at levere resultater. Når en klub som FCK bruger store summer på spillere, forventes det, at klubben både vinder nationale titler og gør det godt i europæisk sammenhæng. Neestrup fik dog for nylig den største tillidserklæring, man kan få af sin arbejdsgiver, da hans kontrakt blev forlænget. 

Tjek Superliga betting hos Mr Green

 

Hvad så med den fremtidige udvikling?

De økonomiske forskelle mellem de bedste klubber og de øvrige i Superligaen bliver stadig større. FCK og FCM har nu så store økonomiske ressourcer, at de er langt foran i forhold til spillerlønninger, hvor kun Brøndby og til dels AGF kan udfordre en smule, men slet ikke i samme omfang som de to førstnævnte. Regelmæssig deltagelse i de europæiske turneringer, giver bare store økonomiske gevinster og er en vigtig faktor i at kunne konkurrere med de bedste, både nationalt og internationalt.

 

Konklusion

Fodboldens økonomi – fra de enorme lønninger og transfersummer i Saudi-Arabien og Kina til de store spillerbudgetter i Danmark – har ændret sporten. De økonomiske forskelle mellem de største og de mindre klubber bliver stadigt større, hvilket skaber et økonomisk og sportsligt hierarki, hvor klubber med de største ressourcer kan - eller i hvert fald potentielt set bør - dominere både hjemme og internationalt.