Fodbolddanmark er i de senere år blevet en attraktiv investering for rige udenlandske investeringsforeninger, konsortier, holdingselskaber og mangemillionærer. Men hvad er det, som gør Danmark SÅ interessant i disse år for folk, som med garanti ikke er opvokset med stadionplatter og Kim Larsen i stadion-højtalerne? For nogle ejere er og kan det på sigt være en rigtig god investering - se bare på FC Nordsjælland, som skyder den ene store handel af efter den anden. Her har man fundet en forretningsmodel som genererer millioner af kroner, og modellen er efterhånden særdeles ‘sustainable’ - men det har også krævet store investeringer fra Right to Dream og Mansour Group. De udenlandske ejere har også gjort fodbold betting i Danmark mere interessant for det udenlandske publikum.

Det kan dog også være risikofyldt når en udenlandsk investeringsgruppe eller investor overtager en dansk klub - se blot på Fremad Amager, som har været ejet af lige fra en russisk milliardærsøn til en svindeldømt amerikaner, som var lige ved at køre de traditionsrige amagerkanere helt i sænk, før klubben endelig kom tilbage til danske hænder igen. 

Man ser ofte, at tilhængerne udviser stor modstand, når en klub er ved at blive overtaget af udenlandske ejere, da de ofte frygter, at klubben enten blot bliver et stykke legetøj for en rigmand, eller at klubben ender med en kæmpemæssig gæld, som den pågældende investorgruppe så blot flygter fra og efterlader klubben som en synkende skude. 

I denne artikel skaber vi et overblik over udenlandske ejere i danske fodboldklubber og ser også på, hvorfor lille Danmark kan være interessant i et større internationalt perspektiv. 

 

3F Superligaen:

Brøndby IF
Amerikanske Global Football Holdings købte sig i vinteren 2022 ind i Brøndby IF. Amerikanerne ejer 50,00000001 % af Brøndby IF og har således aktiemajoriteten. GFH ejer desuden Augsburg, Estoril og Beveren. Hos mange Brøndbyfans gjorde dette rigtig ondt, da Brøndby som klub har store forankringer i lokalområdet og en tæt tilknytning til fansene, som ved dette køb følte sig ‘fremmedgjorte’ af klubben. 

FC Nordsjælland
For FCN startede det hele med Tom Vernon og Right to Dream, som i januar 2021 blev opkøbt af egyptiske Mansour Group. Mansour Group købte i 2021 78,77 % af aktierne i FC Nordsjælland. Den egyptiske Mansour-familie har senere også købt MLS-klubben San Diego, som dermed er søsterklub til FCN. Derudover er der blandt andet det berømte akademi i Ghana og et igangværende projekt i Egypten, hvor de største talenter skal findes og udklækkes fra. 

nordsjælland

AaB
Sports Strategy Excellence 22 (SSE22) købte i 2023 cirka 20 % af aktierne i AaB. I marts 2024 købte det tyske firma aktiemajoriteten med 50,5 procent af den nordjyske klub.

Silkeborg IF
Amerikanske Trivela Group har siden december 2024 ejet 80% af aktierne i Silkeborg IF. Trivela Group ejer i forvejen klubberne Walsall FC, Drogheda United og Togoville.

De aktuelle Superliga odds har ikke fået en større tiltro til de ovenstående Superliga-klubber i forhold til at vinde det danske mesterskab efter de er blevet opkøbt. Måske ændrer det sig med tiden.

 

NordicBet Ligaen:

AC Horsens
I november 2023 kom AC Horsens på amerikanske hænder, da Bill Binnie og selskabet Carlisle Capital Corporation købte cirka 55 % af klubben. I starten var der store protester fra klubbens fans, men CCC har lavet kæmpestore investeringer i klubben - både i og omkring stadionet, men især også i det sportslige setup. Blandt andet er klubbens akademi i skrivende stund det 5.største i Danmark, målt på de økonomiske muskler, der bliver spenderet på ungdommen. Ret uhørt ifht. klubbens placering i den andenbedste række på nuværende tidspunkt, men måske hedder den snart Superliga, det indikerer den aktuelle live betting

HB Køge
George Antoine Altirs fra USA og selskabet Capelli Sport, som er registreret i Hong Kong, ejer aktiemajoriteten af HB Køge og har gjort det siden 2019. Klubben har lavet store satsninger på nu infrastruktur i og omkring deres stadion samtidig med de har lavet store satsninger på kvindefodbold ligeså. 

Vendsyssel FF
Vendsyssel er blevet opkøbt af et amerikansk konsortium, med den colombianske rapper Blessd i blandt. Efter opkøbet eksploderede Vendsyssels sociale medier, og klubben er i skrivende stund den ‘mest fulgte’ klub på online medier, hvoriblandt de fleste er spansktalende fans. En kuriøs detalje er derfor, at Vendsyssel nu bruger spansk som hovedsprog i klubbens posts på sociale medier - en sjov lille detaljer for klubben fra Vrå. 

vendsyssel ff

 

2. division:

Aarhus Fremad
Den nigerianske IT-iværksætter Shola Akinlade købte i marts 2023 55 % af Aarhus Fremad. Opkøbet indebærer et samarbejde med nigerianske Sporting Lagos, som Shola Akinlade også ejer og har opbygget et akademi til. Aarhus Fremad er dermed søsterklub til Sporting Lagos, og der er allerede lavet flere aftaler med nigerianske spillere, som har taget turen til Aarhus, ligesom et større samarbejde med akademiet i Nigeria er under opsejling.  

AB
Five Castles Football Group LLC købte i 2022 aktiemajoriteten i traditionsklubben AB. FCFG består primært af investorer baseret i USA og Storbritannien. Den københavnske traditionsklub har dog endnu ikke fundet fodfæste under de nye ejere, og der har været stor udskiftning og omvæltning i klubben, samtidig med der er blevet spenderet enorme budgetter i betragtning af klubbens tilværelse i landets tredjebedste række. 

FC Helsingør
Never Say Never (NSN) og investeringsvirksomheden Stoneweg har gjort sit indtog i FC Helsingør. Sammen har de overtaget aktiemajoriteten i klubben - selvom det i skrivende stund endnu ikke er 100% på plads. Det kuriøse ved dette er, at den spanske Barcelona-legende Andres Iniesta er en del af NSN og dermed jævnligt er på besøg i Helsingør. 

 

Hvorfor er det interessant for udenlandske ejer at investere ind i danske klubber? Der kan være en tanke om, at det er ‘nemmere’ at købe sig ind og hurtigt påvirke klubben og se fremskridt ved at investere mange penge i en klub i Danmark, da økonomierne i de danske divisioner ikke er ligeså store som i mange andre europæiske ligaer - det kan derfor være en ‘nemmere’ getaway for udenlandske investorer at se, hvad deres investeringer udretter, fremfor hvis de forsøgte at købe sig ind i nogle af de større klubber i de større ligaer i Europa, hvor økonomien allerede er kæmpestor, og investeringerne derfor ikke ses så tydeligt med det samme. Investeringer er ligesom betting.